Correcte aanmelding zonnepanelen bij netbeheerder is belangrijk

Opgemaakt op 28/04/2017

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, heeft vanmiddag Johan en An Bogaert uit Aalst in de bloemetjes gezet. Zij zijn de trotse eigenaars van de 275.000e geregistreerde zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen. Al die installaties produceren lokaal groene stroom en plaatsen het teveel aan geproduceerde elektriciteit op het net. Niet alleen is het verplicht uw zonnepanelen aan te melden, het is ook belangrijk om veiligheidsproblemen bij werken aan het net te voorkomen en op elk moment de stabiliteit van de energielevering te kunnen garanderen.

Het gaat opnieuw goed met de populariteit van zonnepanelen in Vlaanderen. Vanmiddag werd de 275.000e zonnepaneleninstallatie symbolisch gevierd door minister Tommelein, de vakorganisaties van zonnepaneleninstallateurs en netbeheerders Eandis en Infrax in Aalst.

Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijk

Het Vlaamse elektriciteitsnet is dus in volle verandering. Dat heeft ook gevolgen voor het beheer ervan. Waar technici van Infrax of Eandis vroeger altijd perfect wisten waar precies stroom op het net werd geplaatst, is dat met de vele aangesloten zonnepanelen niet altijd meer het geval. Niet alle installaties worden immers door de eigenaars bij de netbeheerders aangemeld. Dat kan voor veiligheidsproblemen zorgen bij onverwachte werken aan het distributienet. Een hoge concentratie aan zonnepanelen in één buurt heeft ook een invloed op de spanningskwaliteit in dat gebied. Daarom is het cruciaal dat de netbeheerder weet waar er overal zonnepanelen worden aangesloten op het net. Aanmelden is dus niet alleen verplicht omwille van een correcte netvergoeding, het is ook echt belangrijk voor de goede werking van het distributienet.

Eigenaars van zonnepanelen: check uw status!

Vanaf 1 juni gelden een aantal strengere regels voor het aanmelden van zonnepanelen. Vanaf dan worden de netbeheerders decretaal verplicht niet-aangemelde installaties in hun werkgebied actief op te sporen. Installateurs van zonnepanelen zullen lijsten van de door hen geplaatste installaties aan de netbeheerders moeten overmaken. En eigenaars die hun panelen niet binnen een redelijke termijn bij hun netbeheerder aanmelden kunnen een boete worden opgelegd.

Minister Tommelein, Eandis en Infrax roepen alle eigenaars daarom op voor 1 juni de status van hun bestaande installatie te checken.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen al aangemeld zijn?

  • Installeerde u zonnepanelen voor juni 2015 en heeft u groenestroomcertificaten (GSC)?
    Dan zijn uw zonnepanelen sowieso aangemeld en hoeft u niets te doen.
  • Wordt uw zonnepaneleninstallatie vermeld op uw energiefactuur?
    Dan zijn uw panelen sowieso aangemeld en hoeft u niets te doen.
  • Geen certificaten of vermelding op de factuur? Ga dan naar de website van Eandis.
    U kan de status van uw zonnepanelen checken via eandis.be/zonnepanelenmelden.
  • Als uw zonnepanelen nog niet bij uw netbeheerder aangemeld zijn, doe dit dan zeker voor 1 juni 2017.

Contactinformatie