Hygiëneattest

Het hygiëneattest bevestigt dat uw zaak voldoet aan de hygiënische eisen. U vraagt het attest aan:

  • bij de opening van een nieuwe zaak:
    • in een nieuwbouw
    • als er een bestemmingswijziging van het onroerend goed plaatsvindt
    • als de aard van de handelsactiviteit wijzigt
    • als er in een bestaande horecazaak een verbouwing met bouwtoelating gebeurt, voor dat gedeelte waarop de bouwtoelating betrekking heeft.
  • bij heropening van een zaak:
    • als de zaak langer dan 1 jaar gesloten was
    • als de bestemming is gewijzigd
    • als er (ook binnen) veranderingswerken werden uitgevoerd.

Zolang u geen nieuwe aangifte voor de openingsbelasting nodig hebt, blijft het hygiëneattest geldig.

Voorwaarden

Waaraan moeten de lokalen van de uitbating voldoen?

  • Hoogte min. 2,75m.
  • Inhoud 90m³
  • Gemakkelijke toegang van de openbare weg.
  • Mag niet tot huishoudelijk gebruik dienen.
  • Voorzien van voldoende en efficiënt werkende verwarmingstoestellen.
  • De kunstmatige verlichting moet ten allen tijde een gelijkmatige zichtbaarheid met voldoende lichtsterkte verzekeren (halfduistere verlichtingen zijn dus verboden; men moet iedereen goed zien zitten).
  • Doorlopende voldoende kunstmatige verlichting
  • Voldoende aantal hygiënische toiletten.
  • Zijn de toiletten goed gescheiden van elkaar?
  • Is er een venster of raampje ter verluchting?
  • De toiletten moeten voorzien zijn van een stankafsluiter en van een waterspoeling voor het wegspoelen en de prompte lozing van drekstoffen.
  • Toiletten moeten zodanig geplaatst zijn dat de klanten er rechtstreeks toegang toe hebben zonder door enig voor huiselijk gebruik dienende kamer te moeten gaan (bv. door keuken of woonplaats).

Procedure

U vraagt het attest minimaal 15 dagen voor de opening van uw horecazaak aan in de gemeente waar uw zaak ligt.

Meebrengen

Bedrag

Uitzonderingen

Regelgeving

Contactinformatie