Energieprestatiecertificaat

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) informeert potentiële kopers en huurders over de energiezuinigheid van het gebouw. Naast een aantal administratieve gegevens, bevat het certificaat de energiescore van het gebouw en een aantal energiebesparende aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn niet verplicht uit te voeren, maar bieden de koper of huurder nuttige informatie over energiebesparende investeringen.

 

Het EPC is verplicht voor alle woningen, studio's, appartementen, studentenkamers,... die te huur of te koop worden aangeboden.


Een EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat een woning te koop of te huur wordt aangeboden.

 

De eigenaar die een woning wil verhuren of verkopen moet beroep doen op een erkende energiedeskundige type A voor de opmaak van een EPC voor de woning. De energiedeskundige komt ter plaatse de woning inspecteren (dak, muren, vloer, ramen, deuren, gebruikte isolatiematerialen,...). Op basis van de vaststellingen maakt de energiedeskundige een EPC op met behulp van de certificatiesoftware die door het Vlaamse Energieagentschap ter beschikking wordt gesteld. De energiedeskundige bezorgt het EPC aan de eigenaar van de woning. De opmaak van een EPC neemt gemiddeld ongeveer een halve dag in beslag. Het EPC is 10 jaar geldig.

 

Bij verkoop van een woongebouw moet het EPC worden overgedragen aan de koper. Bij het afsluiten van een huurovereenkomst ontvangt de huurder een kopie van het EPC.

 

Vanaf 1 januari 2012 is het verplicht om het kengetal en het adres van de woning of de unieke code van het certificaat te vermelden in de advertenties (folders, tijdschriften, kranten, websites, nieuwsbrieven, beurzen, TV of radio) waarin de woning te koop of te huur wordt aangeboden. De uitgebreide richtlijnen kan je hier nalezen.

 

Er wordt door de overheid geen vaste prijs opgelegd. De prijs kan sterk variëren afhankelijk van het type en de complexiteit van de woning. Het is aan te raden om verschillende energiedeskundigen type A te contacteren voor een offerte.

 

Uitgebreide informatie kan je vinden op de website van het Vlaamse Energieagentschap, door te bellen naar het gratis nummer 1700 of te mailen naar energie@vlaanderen.be

.

Contact

 • Dienst ruimtelijke ordening
  Baron van Ertbornstraat 1
  2630 Aartselaar
  T 03 870 16 23
  F 03 870 16 29
  E info@aartselaar.be