Subsidie voor een regenwaterput

Inhoud

Voor de plaatsing van een regenwaterinstallatie, met verplichte aansluiting van een wasmachine en/of een toilet, kun je van de gemeente een eenmalige subsidie krijgen indien de installatie wordt aangelegd: uit vrije wil bij bestaande pariculiere woningen, ofwel verplicht in toepassing van de gemeentelijke bouw- en verkavelingsverordening in het kader van aanzienlijke vernieuwbouwwerken.

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden een regenwaterinstallatie moet voldoen, is bij gewestelijke verordening bepaald. Deze voorwaarden worden uitdrukkelijk in elke stedenbouwkundige vergunning opgenomen. Ook onze drinkwaterleverancier PIDPA legt aan regenwaterinstallaties een aantal technische voorwaarden op, om te vermijden dat het drinkwaternet zou worden gecontamineerd. Sinds 2011 in niet enkel de keuring van de binneninstallatie, maar ook de keuring van de privéwaterafvoer verplicht. 

Procedure

De subsidie vraag je aan op de gemeentelijke milieudienst, aan de hand van een formulier dat je in het gemeentehuis kan afhalen, of hier downloaden. De drinkwatermaatschappij PIDPA controleert na de plaatsing iedere regenwaterinstallatie waarvoor een subsidie wordt aangevraagd. De tarieven voor de keuring van de binneninstallatie en privéwaterafvoer kan je opvragen via Pidpa (van 8 uur tot 17 uur gratis op 0800 90 300 of via deze link).

Wat meebrengen

Het ingevulde aanvraagformulier, samen met een detailplan op schaal (zie aanvraagformulier).

Bedrag

Het subsidiebedrag bedraagt 300 euro.


Regelgeving

Het subsidieregelement kan je hier raadplegen.

Website

www.pidpa.be

Contact

 • Dienst ruimtelijke ordening
  Baron van Ertbornstraat 1
  2630 Aartselaar
  T 03 870 16 23
  F 03 870 16 29
  E info@aartselaar.be
 • Milieudienst
  Baron van Ertbornstraat 1
  2630 Aartselaar
  T 03 870 16 25
  E milieu@aartselaar.be