10.000 stappen: elke stap telt!

Meer dan de helft van de Vlamingen beweegt te weinig. Het grootste deel van de tijd zitten we. Genoeg bewegen is een belangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid. Sport je niet graag? Dan kan je toch een actieve leefstijl opbouwen door dagelijks 10.000 stappen te zetten. Stappen integreer je makkelijk in je dagelijks leven: tijdens verplaatsingen, op het werk, in je vrije tijd of thuis.

Eind 2020 engageerde onze gemeente zich voor het project van de uitbouw van een beweegvriendelijkere omgeving en een gezondere gemeente van Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen en Logo Vlaanderen.

Aan de hand van vier hoofdthema's (één per jaar) brengen we 10.000 stappen, maar vooral 'elke stap telt' binnen in Aartselaar.

 

2021: Stappensignalisaties in het straatbeeld

In de maand oktober werd er signalisatie aangebracht in het Aartselaarse straatbeeld. Bestemmingspijlen, straatnaamborden en grondmarkeringen werden geplaatst om onze inwoners aan te zetten om nog meer te bewegen. De wegwijzers geven aan hoeveel stappen je moet zetten tot je bestemming!

Nieuwsbericht: Breng jouw wijk in beweging, want elke stap telt!

 

 

2022: Beweegroutes

In 2022 ontwikkelden we twee beweegroutes om een extra aanbod te creëren en de Aartselarenaren nog meer te laten bewegen. 

De Zilverroute, ook gekend als Seniorenpad is een wandeling die werd uitgestippeld onder impuls van de senioren- en toegankelijkheidsraad met de hulp van de Heemkring. Ze passeert via rustige paden langs enkele mooie hoekjes en monumenten in het dorpscentrum. Daarbij werd rekening gehouden met de aanwezigheid van voldoende zitbanken onderweg. Het volledige traject is geschikt voor mensen met een rolstoel.

Het Morterpad werd via veldwegen uitgetekend. Ze passeert over het vlonderpad over de moerassige weides. Jaren geleden gebruikten de inwoners deze binnenweg om snel de dorpskern te bereiken. Nu wordt hij veel gebruikt door fietsers en wandelaars die graag genieten van rustige plekjes.

Het startbord van de Zilverroute kan je aan de Sint-Leonarduskerk vinden. Het startbord van het Morterpad bevindt zich in de Lieven Renslaan. Je kan de route ook volgen door de QR-code op je smartphone te scannen. 

Een derde beweegroute is nog in ontwikkeling. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos willen we nog beweegroute in De Reukens uitwerken.

2023: Stop-principe en gezonde mobiliteit

In 2023 zetten we in op het STOP-principe en gezonde mobiliteit. Stappen krijgt de voorkeur, daarna Trappen (fietsen), vervolgens het Openbaar vervoer en tot slot pas Privévervoer (auto). Via een Telraam hebben we onze eerdere acties in het Aartselaarse straatbeeld gemeten. Het Telraam telt alle vervoersmiddelen die passeren in een bepaalde straat, trage weg, ... Het bezorgt ons nog steeds waardevolle informatie om de brug met gezonde mobiliteit te slaan.

2024: Lokale beweegacties met het verenigingsleven

In 2024 willen we lokale beweegacties opzetten in samenwerking met het verenigingsleven. Samen met lokale verenigingen organiseren we dit jaar beweegacties in Aartselaar. Neem een kijkje op www.10000stappen.be en ontdek welke spannende actieve en gezellige acties er in jouw buurt georganiseerd worden om meer te bewegen.

Naast de vele leuke beweegacties die onze lokale verenigingen organiseren, strijdt Aartselaar ook mee in de grote Vlaamse Stappenclash. Van 1 tot 31 mei 2024 nemen we het op tegen andere steden en gemeenten in een wedstrijd om zoveel mogelijk stappen te zetten. Doe ook mee en help Aarstelaar aan de overwinning. Registreer je stappen op www.10000stappen.be of in de app 10.000 stappen en sluit je aan bij de groep 'Aartselaar'. Zo maak je kans op mooie prijzen, zoals een waardebon van AS Adventure, Decathlon en Torfs of een Garmin activity tracker.