A12: Dit weekend aanpassing verkeerslichten – opstelstroken tegen zondagavond open

Opgemaakt op 13/12/2019

De werken op de A12 voor de aanleg van bijkomende opstelstroken zitten in de laatste rechte lijn. In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 december wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe stroken ter hoogte van het kruispunt Cleydaellaan – Kontichsesteenweg. Tegen zaterdagochtend zijn de infrastructuurwerken volledig volgens planning afgerond. Komend weekend wordt ook de nieuwe lichtregeling toegepast op de Aartselaarse kruispunten en worden de opstelstroken in dienst genomen.

Zaterdag en zondag aanpassing lichtenregelingen

Goed nieuws! Ondanks de twijfelachtige weersvoorspellingen zal het aanpassen van de lichtenregelingen op de vier kruispunten dit weekend plaatsvinden zoals gepland. Het aanpassen van de verkeerslichten is nodig om de nieuwe opstelstroken in dienst te kunnen nemen. Per kruispunt zullen de werken aan de verkeerslichten ongeveer een halve dag in beslag nemen. De planning ziet eruit als volgt:

Zaterdag 14 december
06.00u – 11.00u: kruispunt Cleydaellaan/Kontichsesteenweg
12.00u – 17.00u: kruispunt Vluchtenburgstraat/Leugstraat

Zondag 15 december
06.00u – 11.00u: kruispunt Bist/Langlaarsteenweg
12.00u – 17.00u: kruispunt Helststraat/Guido Gezellestraat

Hinder aan kruispunten tijdens aanpassing lichten

Het aanpassen van de lichtenregelingen zal gepaard gaan met tijdelijke hinder. Tijdens deze perioden worden de lichten per kruispunt uit– of op oranje knipperstand gezet en gaat de middenberm van de A12 dicht. Kruisend verkeer vanuit de zijstraten is dan tijdelijk niet mogelijk. Ook fietsers en voetgangers kunnen de A12 niet oversteken en worden via een nabijgelegen kruispunt omgeleid. De politie zal het verkeer in goede banen leiden.

Belangrijk: op zaterdag 14 december blijven de verkeerslichten ook na het omschakelen nog tot 19.00 uur ’s avonds op oranje knipperlicht staan en is het kruisen/oversteken van de A12 tot dan niét mogelijk.

Het aanpassen van de verkeerslichten vereist het tijdelijk buiten dienst stellen van de kruispunten. Dit zal onvermijdelijk hinder veroorzaken. De planning is zodanig opgesteld om de hinder zo veel mogelijk te beperken, maar sterke filevorming valt echter niet uit te sluiten. Daarnaast is het ook zo dat de kans bestaat dat na de invoering van een nieuwe lichtenregeling in de praktijk nog niet alles meteen van een leien dakje loopt. Het Agentschap Wegen en Verkeer volgt de situatie de komende dagen nauw op en houdt ook een aannemer stand-by die indien nodig snel kan tussenkomen. 

Nieuwe opstelstroken zondagnacht open 

De nieuwe opstelstroken worden opengesteld van zodra alle kruispunten zijn aangepast aan de nieuwe situatie en alle tijdelijke signalisatie is weggehaald. Vanaf zondagavond om 22.00 uur start de aannemer met het weghalen van de tijdelijke signalisatie (borden, gele wegmarkeringen, etc…). Eerst in de richting van Antwerpen, daarna richting Brussel. Van zodra de signalisatie is weggehaald, gaan de opstelstroken open voor verkeer. Tegen maandagochtend zullen de nieuwe stroken aan alle vier de kruispunten beschikbaar zijn.

Komende weken nog sporadisch nachtwerk

In de weken na de openstelling van de nieuwe opstelstroken zal er sporadisch nog nachtwerk plaatsvinden ter hoogte van de kruispunten. Zo moeten er nog een aantal nieuwe verkeerslussen geslepen worden in het wegdek en worden er in januari nog nieuwe lichtpalen geplaatst. Deze werken zullen uitsluitend ’s nachts gebeuren waardoor de hinder beperkt blijft.
  

Blijf op de hoogte

Op www.wegenenverkeer.be/aartselaar vind je altijd de meest recente informatie over de werkzaamheden.