Belgisch paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen
 • 5 jaar voor minderjarigen.

U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

Elke Belg kan vanaf zijn geboorte een Belgisch paspoort verkrijgen.

De pasfoto die u meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O).
Enkele belangrijke wijzigingen zijn:

 • een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach
 • hoofd en schouders recht(op) houden, recht vóór het objectief
 • het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van uw oren moeten zichtbaar zijn
 • de ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te grote montuur, maar ook geen montuur dat vlak langs de ooglijn loopt.

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!

 

Procedure

 • Een reispas vraagt u persoonlijk aan bij de dienst burgerzaken. Ook kinderen, ongeacht hun leeftijd, moeten aanwezig zijn en vergezeld van één van de ouders. De aanvraag van een biometrisch paspoort zal wellicht meer tijd in beslag nemen dan vroeger. We vragen hierbij om uw begrip voor eventuele langere wachttijden en raden u aan uw reispaspoort tijdig aan te vragen om problemen te vermijden. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 werkdagen. Er bestaat wel spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur faxt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag worden afgeleverd. Deze spoedprocedure is wel duurder.
 • Woont u in het buitenland, dan kunt u terecht bij de Belgische diplomatieke en consulaire posten. Zij zijn verantwoordelijk voor de afgifte van paspoorten aan tijdelijk of permanent in hun jurisdictie verblijvende Belgen.
 • Als niet-Belg, kunt u een paspoort aanvragen op de ambassade of het consulaat van uw land van herkomst.

Meebrengen

Bij aanvraag

 • Uw identiteitskaart
 • 1 Recente kleurenpasfoto die voldoet aan de ICAO-normen (International Civil Aviation Organization). Pasfoto's die niet voldoen aan deze normen zullen niet aanvaard worden door het computerprogramma! Er kan dus geen aanvraag gebeuren met een niet-conforme pasfoto. We raden je aan de pasfoto te laten maken door een professionele fotograaf.
 • uw oud paspoort (als u er een heeft) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie)
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn.


Bij afhalen

Uw paspoort haalt u persoonlijk af of met een volmacht van de betrokkene aan het onthaal in het gemeentehuis.

Bedrag

Procedure   Leveringstermijn Prijs (+18 jaar) Prijs (-18 jaar)
Normaal 6 à 8 werkdagen 70 euro 35 euro
Spoed 24 uur 245 euro 210 euro
64 blz (spoed) 24 uur 245 euro 210 euro

Uitzonderingen

Het zou kunnen dat er een productiefout in uw paspoort sluipt, waardoor u 

 • uw vertrek moest uitstellen of annuleren
 • in het buitenland moest blijven in afwachting van een nieuw paspoort
 • uw reis moest onderbreken en naar huis terugkeren

In dat geval kan u aan FOD Buitenlandse Zaken een schadevergoeding vragen voor de geleden schade.
Meer inlichtingen op www.schadevergoedingpaspoort.be, waar u een aanvraagformulier kan downloaden om de schadevergoeding aan te vragen.

Op aanvraag is ook een reispas met 64 bladzijden (in plaats van de huidige 32) te verkrijgen, maar enkel via een spoedprocedure. Die is bedoeld voor mensen die veel reizen.

 

 

Regelgeving

Contactinformatie