De gele doos kan je leven redden

De gele doos: de snelste weg naar je medische info

In een noodsituatie moet het snel gaan. Voor hulpverleners is het dan handig als ze weten dat er in de koelkast een gele doos ligt met cruciale medische informatie. Denk maar aan een overzicht van medicatie, allergieën, contactpersonen…

Dankzij een sticker op de binnenkant van de voordeur weten de hulpverleners dat er zo’n gele doos aanwezig is. De gele doos wordt al in andere gemeenten gebruikt. In de provincie Antwerpen zijn we samen met Hemiksem, Boom en Rumst de eersten die dit introduceren.

In de Gele doos stop je specifieke documenten waarop jouw medische en andere gegevens staan die nuttig zijn voor hulpdiensten als brandweer, politie en medische hulpverleners voor wie in een noodsituatie elke seconde telt! Je bewaart de Gele doos in je koelkast omdat dit de makkelijkst vindbare plaats is voor hulpdiensten.

Door de meegeleverde gele sticker onder het sleutelgat van jouw voor- en achterdeur te kleven weten hulpdiensten dat er een Gele doos in je koelkast te vinden is. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden. Denk aan een overzicht van  medicatie, allergieën, contactgegevens belangrijke personen…

Met de Gele doos willen de lokale besturen van Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel en Rumst in samenwerking met de Eerstelijnszone RupeLaar en Vlotter CV ervoor zorgen dat de hulpverlening nog sneller op gang kan komen tijdens een noodsituatie in huis.

De deelnemende gemeenten bepalen zelf welke doelgroepen een Gele doos gratis krijgen. Dit zal in verschillende fasen gebeuren verspreid over enkele jaren met de intentie er voor te zorgen dat elke 65 plusser op termijn de kans krijgt een gratis Gele doos te bekomen.

Een Gele doos kan ook aangekocht worden door geïnteresseerden die niet in aanmerking komen voor de gratis bedeling er van. Per gezinslid dat in aanmerking komt zal er 1 Gele doos zijn met 1 individueel mapje. Is er in het gezin al een Gele doos aanwezig, dan krijgen de volgende gezinsleden die in aanmerking komen enkel het mapje met de documenten en geen Gele doos.
Voorbeeld: Een gezin kan dus 1 doos met 2 mapjes hebben indien er 2 inwoners zijn in het gezin die binnen de doelgroep vallen.

In maart 2022 zullen alle 75-plussers van onze gemeente die nog thuis wonen een uitnodiging krijgen om hun doos op te halen, samen met alle praktische informatie over de afhaling.

Een Gele doos ontvang je gratis op uitnodiging. Behoor je tot de doelgroep? Dan zal je hiervoor een brief ontvangen van de gemeente met verdere informatie over de bedeling ervan. Wil je echter zelf ook een doos aankopen dan kan dit via het Sociaal Huis (Kapellestraat 136) aan de kostprijs van 3 euro per gevulde doos. Dit is mogelijk vanaf 2 mei 2022.

Enkel de informatie die hulpverleners nodig hebben om snel en veilig te handelen in geval van medische nood, een ongeval in huis of bij een verdwijning hoort in de doos.

Al deze documenten zitten samen in 1 mapje.

Voorbeeld: Bij een gezin van 2 personen binnen de doelgroep bevat de Gele doos dus 2 mapjes met de documenten apart per persoon.

Wat hoort er niet in de gele doos:

  • Geen medicatie
  • Geen paswoorden of codes
  • Geen rekeningnummers

Pas de gegevens op je documenten telkens aan wanneer jouw situatie verandert. Vraag hierbij eventueel hulp aan anderen. Bewaar zeker ook een versie op je computer zodat je deze kan aanpassen en opnieuw kan uitprinten indien nodig 

Alle documenten zijn telkens hierboven te downloaden en op de website van de Eerstelijnszone RupeLaar.

Je kan ze ook ophalen in het Sociaal Huis, Kapellestraat 136.

Telkens wanneer er informatie verandert dient ook jouw Gele doos aangepast te worden. Het is immers belangrijk dat deze telkens volledig en correct blijft. Je kan hiervoor de documenten aanpassen indien nodig of opnieuw downloaden en invullen. Vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Vraag dan hulp aan iemand uit jouw omgeving of neem contact op met Sociaal Huis.

Twijfel je nog aan wat je best kan invullen? Vraag dan zeker ook hulp aan je huisarts, apotheker of een andere zorg- of hulpverlener (bijvoorbeeld de thuiszorg of -verpleegkundigen, mantelzorger…) die jouw situatie goed kent.

Bekijk hier het stappenplan van hoe de Gele doos werkt.

 

 

 

 

 

Foto: gele doos