Digibanken: iedereen digitaal mee

Vlotter organiseert, met de steun van de Vlaamse Overheid, samen met de gemeenten Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en organisaties zoals Ligo, VDAB, Welzijnsschakel… het nieuwe initiatief Digibanken Rupelaar. Hiermee worden alle burgers digitaal ondersteund, om niemand achter te laten in de steeds maar digitaler wordende wereld.

Waarom digibanken?

Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2020) ervaren mensen in een kwetsbare positie in de samenleving een hoger risico op digitale uitsluiting. Ze hebben een ongelijke toegang tot technologie, zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. Met de oprichting van lokale digibanken wil de Vlaamse Overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf.

Wat doet een digibank?

Digibanken voorzien in een open en laagdrempelig aanbod op vlak van alle 3 de doelstellingen. Concreet kan je er terecht voor:  

  • een gerichte uitleendienst van laptops  
  • opleidingen rond het gebruik van een laptop en allerhande programma’s, internetgebruik, phishing…  
  • een vrije inloop voor individuele vragen bij het gebruik van de laptop, smartphone, ipad … en bijhorende programma’s op vaste locaties

Waar vind je Digibanken Rupelaar?

Per lokaal bestuur worden er openbare computerruimtes ingericht. Deze zullen toegankelijk zijn op specifieke momenten, per lokaal bestuur. Inwoners uit de betrokken lokale besturen zijn in ALLE openbare computerruimtes welkom!

Aartselaar

Sociaal Huis
Kapellestraat 136
2630 Aartselaar

Woensdag 14 tot 17 uur

 

Boom

Bibliotheek 
Windstraat 6
2850 Boom

Maandag 17 tot 20 uur

Hemiksem

Depot Deluxe
Nijverheidsstraat 27
Hemiksem

Dinsdag 18 tot 21 uur

Niel

Bibliotheek
Emile Vanderveldelaan 30
2845 Niel

Woensdag 9 tot 12 uur

Rumst

Bibliotheek
Schoolstraat 1
2840 Rumst

Donderdag 16 tot 19 uur

Schelle

Muydenhof
Zandstraat 1
2627 Schelle

Vrijdag 9 tot 12 uur (1-3de vrijdag van de maand)

 

Meer weten?

Op www.digibankenrupelaar.be vind je alle details. Of kom gewoon eens langs, dan leer je meteen hoe je naar die site moet surfen of hoe je die kan gebruiken.