Aartselaar Fairtradegemeente

Logo Fairtradegemeente

FairTradeGemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van 6 criteria spelen we in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maken we mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame producten. Op naar meer eerlijke en duurzame consumptie!

Je leest er alles over op http://fairtradegemeenten.be/wat-fairtradegemeente.

Aartselaar kon aan deze criteria voldoen en behaalde in 2016 de titel van Fairtradegemeente.
Heel wat gemeentediensten gebruiken fairtradeproducten. Zo wordt er fairtradekoffie en -thee geschonken op de werkvloer.
En tijdens gemeentelijke recepties wordt er aandacht aan besteed dat o.a. de geschonken (schuim)wijnen een duurzame, eerlijke afkomst hebben.

Partners binnen de gemeente

 

QR-code fairtrade

Scan de QR code en je komt te weten welke winkels, scholen, verenigingen en bedrijven FairTrade producten op het menu hebben staan. Ben je een horecazaak, winkel of vereniging die FairTrade- of lokale producten aanbiedt en sta je nog niet in de lijst, geef dan zeker een seintje op fairtrade@aartselaar.be.

Week van de Fairtrade 2021


10 Oktober: Fair trade Ontbijtpakketten 

17 oktober: Fietstocht 50 jaar Wereldwinkel

Fair-O-Meter

Tijdens deze nieuwe legislatuur werken we verder rond fair trade. Dit doen we aan de hand van de fair-o-meter.
Elke gemeente krijgt een score op basis van wat we tot nu toe gedaan hebben in de gemeente rond fair trade.
Dit geeft een nulmeting. Het is de bedoeling dat we de komende 6 jaar vooruitgang boeken en aan het einde van deze legislatuur een hogere score behalen.  

logo Fair-o-meter 

 

Nieuw: Subsidies voor gebruik van producten van eerlijke handel

Biedt jouw vereniging tijdens haar activiteiten of evenementen eerlijke producten aan dan kan je hiervoor subsidies aanvragen. 

Net als de Raad van Ontwikkelingssamenwerking zich engageert voor het informeren en sensibiliseren van burgers, scholen en verenigingen, kan ook een vereniging van Aartselaar dit engagement uitdragen. 

Als Fairtrade-gemeente zijn producten van eerlijke wereldhandel en lokale handelaars een concretisering van een bewustmaking. Initiatieven door een vereniging, jeugdbeweging die Fairtrade-producten gebruiken en bewust in de kijker stellen, kunnen hiervoor een subsidie ontvangen.

Criteria:

  • minimum aantal aanwezigen: 25 deelnemers
  • keuzelijst drank: vermelden van wijn/fruitsap (Wereldwinkel of supermarkt)
  • ingrediënten van hoevewinkel of Korte Keten vermelden
  • folders van Fairtrade en duurzame handel op een zichtbare plek leggen
  • duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de kijker stellen d.m.v. pancarte of affiche
  • maximumbedrag van 250,- euro per kalenderjaar

Aanvragen voor subsidie van activiteiten dienen uiterlijk 31 december toe te komen op mondiaal.beleid@aartselaar.be, vergezeld van een pdf-file van de nodige bewijsstukken (facturen, kassabon, foto’s, folder… ).

ROSA: Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Aartselaar

De ROSA (Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) adviseert over ontwikkelingsprojecten en fairtrade in het zuiden en schenkt aandacht aan kleinere initiatieven waar inwoners van Aartselaar bij betrokken zijn. Meer info over de ROSA vind je hier.

 

 

 

Contactinformatie