Gelijke kansen voor holebi en transgenders

Wij houden van alle kleuren van de regenboog

Aartselaar hecht veel belang aan het welzijn en acceptatie van alle burgers. In onze gemeente mag je zijn wie je bent, houden van wie je wil, dat ook tonen en daar ook trots op zijn. In de maatschappij worden holebi’s, transgenders, biseksuele mensen en mensen die nog twijfelen aan hun seksuele voorkeur (afgekort LGBTI+) echter vaak nog geconfronteerd met onbegrip. De regenboogkleuren staan symbool voor openheid en inclusiviteit. Je vindt ze dan ook terug in onze gemeente. Hiermee geeft het gemeentebestuur een duidelijk signaal dat het voor iedereen oké is om jezelf te zijn in Aartselaar, ook als je holebi bent of ‘anders dan anderen’. Het is een symbolische daad waarmee de gemeente zich uitdrukkelijk kant tegen zaken als homofobie.

Regenboogzebrapad in centrum als teken van verdraagzaamheid

De technische dienst toverde de oversteekplaats ter hoogte van het gemeentehuis om tot een regenboog. Het lokaal bestuur hecht veel belang aan het welzijn en de acceptatie van alle burgers. Het kleurrijke zebrapad is een blijvend symbool. Op deze centrale plaats is er veel passage en valt het goed op. De regenboogkleuren staan voor vrede en verdraagzaamheid, tegen elke vorm van racisme of discriminatie. Het zebrapad is een mooi en krachtig signaal dat je in onze gemeente mag zijn wie je bent.

Aartselaar hangt de regenboogvlag uit

17/5 is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Elk jaar wappert aan het gemeentehuis dan de regenboogvlag. Met deze actie wil het gemeentebestuur aandacht vragen voor verdraagzaamheid en de holebi- en transgemeenschap een hart onder de riem steken.

Regenboogmateriaal in de Bib

In de collectie van de Bib vind je heel wat getuigenissen terug. Denk maar aan autobiografische verhalen waarin auteurs vertellen over de beslissing om vrouw/man te worden. Verschillende waargebeurde verhalen in de volwassenafdeling en adolescentenhoek zijn getuigen van het verwerkingsproces in een transitie. ‘Je mag zijn wie je bent’ loopt als een rode draad doorheen de jeugdcollectie. Met humor, spanning en filosofische overpeinzingen komen alle facetten van verwerking en aanvaarding aan bod.

Vereniging Regenboog Niel

In de gemeente Niel werd de vereniging Regenboog Niel opgericht, ondersteund door o.a. het gemeentebestuur. Deze vereniging bestaat uit vrijwilligers, lokale geëngageerde holebi’s die een zicht hebben op de leefwereld en noden van holebi- en transgenderinwoners. Zij organiseren regelmatig acties.

Interessante links

Çavaria | www.cavaria.be | 09 223 69 29

Vereniging Regenboog Niel | www.niel.be/regenboogpagina

Lumi (https://lumi.be) | de opvang- en infolijn van Çavaria: voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur.

Foto: regenboofvlag