Hou je kot gezond!

Afbeelding: verluchten

Doe de check voor een gezond binnenmilieu

In de herfst en winter brengen we met z’n allen meer tijd door in onze woning, zeker nu het weer kouder en natter wordt. Ben je meer binnen, dan is het natuurlijk extra belangrijk dat de lucht in je woning gezond is! Ververs je de lucht in je woning niet genoeg, dan kunnen vocht en schadelijke stoffen niet meer weg. Dit kan zorgen voor heel wat gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma... of bij CO zelfs tot de dood. Iedereen kan last krijgen, maar zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn het meest kwetsbaar voor vervuilde lucht. Hoe kan je daar zelf iets aan doen?

4 vuistregels om zelf de lucht in je woning gezonder te houden:

  1. Ventileer
    Ventileren is er voor zorgen dat je de hele tijd verse lucht in de woning krijgt en je vervuilende stoffen afvoert. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een raam op kiepstand of een kiertje te zetten, ventilatieroosters open te zetten of je ventilatiesysteem aan te zetten.

  2. Verlucht
    Verluchten is er voor zorgen dat je in een korte tijd veel verse lucht binnen brengt, en vochtige of vervuilde lucht afvoert. Dat doe je typisch na het douchen, koken, schoonmaken, slapen, klussen, als er veel mensen in een kamer zijn, de was binnen hangt te drogen...
    Heb je nieuwe meubels, decoratie of heb je verbouwd, verlucht de eerste maanden dan best ook vaker. Tijdens het verluchten zet je best je verwarming lager of uit.

  3. Beperk schadelijke stoffen in de woning
    Nog beter dan vervuilende stoffen uit je woning moet wegkrijgen, is om ze gewoon zoveel mogelijk te vermijden: vermijd luchtverfrissers, wierrookstokjes... Kies voor producten zonder gevaarsymbolen en volg altijd de gebruiksaanwijzing. Vermijd bleekwater en meng geen producten.
    Rook niet binnen. Roken vervuilt de binnenlucht ongelooflijk. Bij binnenroken zal verluchten nooit genoeg helpen om de schadelijke stoffen volledig te doen verdwijnen.

  4. Vermijd CO-vergiftiging
    Elk jaar zijn heel wat mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging door toestellen met een vlam. Dit kunnen verwarmingstoestellen of waterverwarmingstoestellen zijn op gas, hout, kolen... Kortom: heeft een toestel een vlam, dan moet je opletten. Gebruik het alleen volgens de handleiding.
    Laat je verwarmingsinstallatie nakijken door een erkend technicus. Soms is dit wettelijk verplicht, maar het is sowieso altijd aangeraden om veilig en gezond te blijven. Wil je meer weten over wanneer en hoe je je toestellen moet laten nakijken? Check dan de verwarmingswegwijzer op www.veiligverwarmen.be.

Lees meer op www.gezondbinnen.be!