Hou rekening met risicogroepen

Wie worden als riscogroepen beschouwd:

Voor volwassenen:

Mensen (dus niet alleen ouderen) die tot een risicogroep behoren zijn mensen die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden bij besmetting met het coronavirus.

Bij volwassenen zijn dit:

  • Volwassenen met ernstige obesitas.
  • Volwassenen met type 2 diabetes, gecombineerd met overgewicht en/of hoge bloeddruk en/of hart- of vaataandoeningen en/of nieraandoeningen.
  • Volwassenen met ernstig chronische hart- en vaat-, long- of nieraandoeningen.
  • Volwassenen met gedaalde immuniteit en/of kanker (onder behandeling).

Het risico neemt duidelijk toe met de leeftijd. Vooral op hoge leeftijd neemt het risico op ernstige complicaties wanneer je ziek raakt gevoelig toe. Hierdoor worden 65+ vaak tot de risicogroep gerekend, veel hangt echter af van hun achterliggende gezondheidstoestand.

Voor kinderen:

Is er een gedetailleerd overzicht beschikbaar.

Waarmee moet je rekening houden als je werkt met ouderen/risicogroepen:

De Vlaamse Ouderenraad stelde in samenwerking met de sector, de deskundigen en de beleidsverantwoordelijken een charter 'Hoe veilig de draad opnemen als oudere in de samenleving'

Ook voor de socio-cuturele sector, waarin heel wat ouderen als vrijwilliger of deelnemer participeren, vormt dit charter een belangrijk instrument om samen te werken aan een veilige heropstart.

Dit charter legt de verantwoordelijkheid van deelname grotendeels bij de deelnemer zelf. Hij/zij beslist of hij/zij deelneemt aan de activiteit, op basis van een risico-inschatting van de eigen gezondheid én van de activiteit. Het handig tabel in de charter geeft alle handvatten om die inschatting correct te kunnen maken. 

Twijfel je of het verantwoord is om je sociale activiteiten te hervatten als vrijwilliger of als lid van een vereniging?  Indien er enige onzekerheid of onduidelijkheid is, adviseren we om de hervatting vooraf te bespreken met de huisarts.

Als organisator ben je steeds verantwoordelijk om de regels van de geldende protocollen nauwgezet op te volgen en ook goed te communiceren naar je (potentiële) deelnemers, zodat zij op hun beurt kunnen beslissen of het veilig genoeg is voor hen om te participeren of niet. 

Als organisatie die met ouderen werkt kun je voor aanvang vb. een medische fiches of een verklaring op eer kan vragen van je vrijwilligers voor ze hun sociale talen terug opnemen.