Ieders stem telt
In Vlaanderen werd de stemplicht (ook wel opkomstplicht) voor lokale verkiezingen afgeschaft. Dat wil zeggen dat je voor deze verkiezingen mag stemmen, maar niet meer verplicht bent.
Toch blijft het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Het is immers belangrijk dat elk deel van de bevolking goed vertegenwoordigd is.
Van alle besturen staat een lokaal bestuur het dichtst bij de burger. Heel wat beslissingen hebben een directe impact op jouw leven als inwoner:
- welke wegen of fietspaden aangepakt worden
- waar er groen, natuur en speelplekken komen
- welke culturele projecten er komen
- hoe we als gemeente armoede en discriminatie aanpakken
- subsidies voor (jeugd)verenigingen
- en nog veel meer…
Een gemeente kan zelf kiezen waarop ze wel of niet inzet. Jij kan door te stemmen op een partij laten weten wat jij belangrijk vindt. Laat je stem dus zeker horen op 13/10.
Bestuursakkoord
Na de verkiezingen leggen de verkozen lokale politieke partijen in een bestuursakkoord vast hoe ze de gemeente zullen besturen en hoe ze de verschillende bevoegdheden zullen invullen. Naast de partijprogramma’s gaan ze aan de slag met een inspiratienota van de gemeentediensten, maar ook met een aantal memorandi van bv. de vrijetijdsadviesraden en de senioren- en toegankelijkheidsraad. Daarin brachten de adviesraden de noden en behoeften van hun achterban in kaart voor de komende jaren.
Meer info: www.vlaanderenkiest.be | www.vlaanderen.be/wat-doet-een-gemeente