Langer thuis in eigen huis

Opgemaakt op 24/12/2018

Velen willen zo lang mogelijk comfortabel en veilig thuis blijven wonen op oudere leeftijd. Dit is helaas niet altijd eenvoudig of vanzelfsprekend: wat als we zorgbehoevend zijn? Of wat met mobiliteitsproblemen of andere beslommeringen die het ouder worden met zich meebrengen?

Ouderen hebben soms niet de nodige praktische en administratieve vaardigheden om een oplossing te vinden voor de woonproblemen. Provincie Antwerpen heeft daarom een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de dienst woningaanpassing van Landelijke Thuiszorg. De dienst krijgt de opdracht om de ouderen te ondersteunen bij het zoeken naar woonaanpassingen. Tijdens een eerste gesprek stemt de coördinator de mogelijkheden en uitdagingen, noden en wensen af met een grondige woninganalyse. Uiteraard wordt er ook toekomstgericht gekeken, zodat er een duurzaam totaalbeeld op de woningnood is. Het resultaat is een op maat gemaakt woonadvies.

De dienst woningaanpassing kan ook de effectieve begeleiding doen om van A tot Z te geraken: van het Advies tot opnieuw Zorgeloos genieten van (t)huis.

De dienst gaat samen met de cliënt op zoek naar een geschikte uitvoerder (architect, algemene aannemer, elektricien, loodgieter, schrijnwerker, enz.), begeleidt de planning en opvolging van de werken en doet het werk voor mogelijke subsidies en tegemoetkomingen.

Deze hands-on aanpak is zeer laagdrempelig. Voor vragen, opmerkingen, moeilijkheden, en andere is er maar 1 aanspreekpunt. De cliënt heeft in het volledige proces beslissingsrecht en kan de begeleiding op elk moment stopzetten. Er wordt enkel een eenmalige cliëntbijdrage van 50 euro gevraagd. De provincie Antwerpen neemt de rest van kosten op zich.

Info:

http://www.landelijkethuiszorg.be/NL/Zorg/Woningaanpassing
woningaanpassing@ons.be
Telefoonnummer: 0800/112 05

Landelijke Thuiszorg vzw
Dienst woningaanpassing
Remylaan 4B
3018 Wijgmaal