Mondmasker verplicht op openbaar domein in Aartselaar en Rupelgemeenten

Opgemaakt op 24/07/2020

De veiligheidscel Rupel (Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Rumst) en Aartselaar verplichten vanaf zaterdag 25 juli het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar op alle openbare plaatsen in deze gemeenten.

Vanaf zaterdag 25 juli is het verplicht een mondmasker te dragen op het openbaar domein van Aartselaar en de Rupelgemeenten. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Dat besliste de veiligheidscel op een vergadering deze middag naar aanleiding van de recent verkregen besmettingscijfers. Ook de huisartsenkring en in het bijzonder de coördinerend triage-arts gaven het uitdrukkelijk advies om tot deze verplichting over te gaan. De situatie in onze regio is immers zeer ernstig, de cijfers stijgen exponentieel. Zo kwam er deze ochtend zowat om het half uur een positief testresultaat binnen.

Om een tweede lockdown te vermijden en in het belang van de gezondheid van eenieder, is deze extra maatregel absoluut nodig. Dat de maatregel geldt voor het ganse grondgebied, heeft het voordeel van de duidelijkheid. 

De politie zal controleren of de mondmaskerplicht wordt nageleefd. De eerste dagen zal de controle een eerder sensibiliserend karakter hebben. Boetes zullen nog niet meteen uitgeschreven worden, tenzij voor wie halsstarrig de verplichte maatregelen negeert. 

Er zijn ook een aantal uitzonderingen op de nieuwe regel. Zo hoef je bij het sporten, fietsen of joggen geen mondmasker te dragen. Ook bij bepaalde medische aandoeningen of fysiek zwaar werk kan een uitzondering gemaakt worden.

We beseffen dat dit geen evidente maatregel is en wederom een inspanning van onze bevolking wordt gevraagd. 

Uiteraard blijven ook andere maatregelen nodig, zoals de handhygiëne en afstand houden. Wees voorzichtig en beperk aub ook uw sociale contacten of maak uw bubbel kleiner.

Alleen wanneer we allemaal samen de verantwoordelijkheid opnemen, kunnen we het tij misschien nog keren.

Zorg voor jezelf en de anderen. #samensterk

Het Besluit Burgemeester van 24 juli 2020 rond deze maatregel vind je hier terug.

Een duidelijk overzicht over welke maatregelen er nu gelden in onze gemeente vind je hier. Neem zeker een kijkje op deze pagina voor een antwoord op je vragen.