Een bezoekje waard

Volgende plaatsen verdienen zeker een bezoekje als u op ontdekking gaat in Aartselaar:

De molen van 't Heiken

De 'Molen van 't Heiken' is de enige overblijvende molen in het arrondissement ten zuiden van Antwerpen. Het is een standaardmolen uit 1801 met gesloten voet om granen te malen. In 1957 werd de Heimolen zo zwaar door een blikseminslag beschadigd, dat de toenmalige eigenaar afzag van herstelling. Mede dankzij de financiële steun van dhr. Sheid kon het gemeentebestuur de molen aankopen en grondig laten restaureren. In 1963 werd hij terug ingehuldigd. In 1978 volgde een tweede restauratie en sindsdien is hij, samen met z'n onmiddellijke omgeving, geklasseerd. De laatste restauratie dateert van 1998. Onlangs maakte het gemeentebestuur opnieuw geld vrij voor een nieuwe restauratie. Sinds de zomer van 2022 mag de molen niet meer draaien in afwachting van nodige herstellingen. Laat dit je echter niet tegenhouden om de molen te bezoeken!

Molenaars Marcel en Alexander ontvangen je graag op de molen op de laatste zondag van de maand.

oktober tem maart: 13u30-16u30

April tem september: 13u30-17u00

Als de molen open is, kan je gewoon vrij binnen stappen voor een kijkje of babbel met de molenaars. Zij kunnen ook een rondleiding geven, afhankelijk van de interesse duurt dit ongeveer een uur.

Groepsbezoeken op andere dagen kunnen vooraf telefonisch of per mail aangevraagd worden op het secretariaat van de cultuurdienst, 03 877 28 75 - cultuur@aartselaar.be. Wegens aankomende renovatiewerken zijn de bezoeken beperkt. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Breng je een bezoek aan de Heimolen met de familie of klas, bekijk dan zeker de brochure Molenwieken.
In de interactieve brochure leren kinderen meer over de geschiedenis en de werking van de molen. De brochure voor kinderen van 6 tot 12 jaar vind je hier. Geprinte exemplaren zijn ook beschikbaar in de molen.

Ruilboekenplank

Op het gelijkvloers staat een ruilboekenplank. Iedereen mag hier een boek af halen en meenemen en hetzelfde of een ander boek in de plaats zetten. Iedereen mag ook boeken doneren, liefst in deftige staat natuurlijk. De ruilboekenplank is enkel toegankelijk wanneer de molen open is. Alle genres zijn te vinden, volwassenen fictie, non fictie, jeugd…

De Heimolen - Foto: Mie De Backer De Heimolen

Bierglazenmuseum - Guido Gezellestraat 57

Het bierglazenmuseum is niet het grootste, maar wel een van de meest bijzondere musea in de streek. Liefst 6.000 verschillende bierglazen, waarvan 4.000 afkomstig van Belgische brouwerijen, staan er in een oude garage tentoongesteld.

Het bierglazenmuseum is te bezoeken na afspraak via j.p.herincx@skynet.be of 0499 50 33 17.

Sint-Leonarduskerk

Deze kerk is een mooi neoklassiek gebouw, aan het Laar in het centrum van Aartselaar. Af en toe worden er concerten gegeven.

Sint-Leonarduskerk - Foto: Mie De Backer Sint-Leonarduskerk - Foto: Mie De Backer

Wolffaertshof

Het Wolffaertshof dateert uit het midden van de 15e eeuw. Na tal van bestemmingen doet het nu dienst als gemeentehuis. In het Wolffaertshof hangen pareltjes van schilderijen. De meesten werden door het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen in bruikleen gegeven.

't Wolffaertshof - Foto: Mie De Backer 't Wolffaertshof - Foto: Mie De Backer

Kasteel Solhof met park

Het kasteel is momenteel privébezit en doet dienst als hotel. Het mooie park (inclusief ijskelder) rond het kasteel is in gemeentelijk bezit en is vrij toegankelijk voor het publiek.

Kasteel Solhof - Foto: Mie De Backer Kasteel Solhof - Foto: Mie De Backer

Kasteel Cleydael met park

Deze waterburcht uit de 13e eeuw is één van de mooiste van Vlaanderen. Momenteel is het kasteel privébezit en wordt het niet opengesteld voor publiek. Het domeinbos aan de overkant van de Cleydaellaan is wel toegankelijk voor publiek.

Kasteek Cleydael - Foto: Mie De Backer

Het Laar en zijn pomp en schandpaal

Het Laar is eigendom van de kerkfabriek. Dit dorpsplein is het centrum van een levendig dorpsgebeuren met o.a. winkels, vrijdagmarkt, kermissen en heel wat evenementen.
Op een hoek van het Laar staat de oude pomp, met bovenop de schandpaal of de "Kaecke".

De Schandpaal - Foto: Mie De Backer Het Laar - Foto: Mie De Backer Het Laar - Foto: Mie De Backer

Buitengewoon plekje Zonnetij

Achter RVT Zonnetij in de Leugstraat richtten de basisscholen Cade en De Blokkendoos, samen met Landschapspark Zuidrand, Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente met steun van de Provincie een rust- en speelzone in. U vindt er een wilgenhut, zitbanken, een wandelpadje en speelstelten. Natuurpunt plaatste er bovendien een bijenhotel. Heerlijk om te spelen of tot rust te komen.

Verder zijn er nog enkele prachtige huizen, kapelletjes en boerderijen verspreid over de gemeente.

Buitengewoon plekje Zonnetij Landschap - Foto: Mie De Backer

 

Contactinformatie