Opgelet bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen
Rattenvergif, onkruidverdelgers… bevatten giftige stoffen die ook voor huisdieren schadelijk zijn
De laatste weken verschijnen er meldingen op sociale media van honden die ziek worden of zelfs sterven in Aartselaar. Bij verschillende baasjes leeft het vermoeden dat dit komt door vergiftiging. De lokale politie heeft dit onderzocht. Hieruit blijkt dat er geen sprake is van kwaad opzet. De dieren worden niet opzettelijk vergiftigd. Waarschijnlijk is een slecht gebruik van giftige verdelgingsmiddelen zoals rattenvergif, pesticiden… de oorzaak. Hieronder vind je alvast enkele tips om op een veilige manier onkruid te verwijderen en met bestrijdingsmiddelen om te gaan.
Geef de voorkeur aan alternatieve methodes
Onkruid, ongedierte, ziektes op planten of hinderlijke insecten… Velen ergeren er zich aan in hun tuin of woning. Wil je ingrijpen, probeer dan in de eerste plaats volgende methodes:
- Onkruid tussen de voegen van klinkers kan je verwijderen met een onkruidbrander, door te schrobben met een stalen borstel of door een aardappelmesje te gebruiken.
- Door groenperken regelmatig te wieden of te bedekken met schilfers, beperk je de groei van onkruid.
- Laat natuurlijke vijanden van bladluizen en slakken hun werk doen. Voor lieveheersbeestjes, egels en vogels zijn het echte lekkernijen.
- Aanvaard een beetje wildgroei en een gazon met mos. Een gazon dat maar één soort gras herbergt, is een zeer onnatuurlijke situatie. Het is heel moeilijk om andere grassen te vermijden.
Bestrijden van knaagdieren
Niemand krijgt graag bezoek van ratten in zijn tuin of woning. Peter Vercammen is al 18 jaar aan de slag als rattenvanger bij de gemeente. In dit artikel legt hij je uit hoe de gemeentediensten de bestrijding van ratten aanpakken op het openbaar domein. Hij geeft je ook enkele tips om in en rondom de woning ongedierte te vermijden:
- Gooi geen etensresten op een composthoop, maar composteer etensresten in een compostvat met deksel. Hiermee voorkom je dat er muizen en ratten in je vat kunnen klimmen.
- Ruim je huisvuil regelmatig op en bewaar het in een afgesloten vuilbak.
- Voeder kippen in een bak die op een hoogte staat.
- Strooi geen vogelvoeding op de grond. Gebruik een voedersilo of een voedertafel.
- Geef huisdieren zoals katten en honden binnen eten.
- Muizen en ratten leven graag verdoken. Vermijd daarom zoveel mogelijk dat er schuilplaatsen zijn in en rond de woning waar de dieren nesten kunnen maken.
- Vermijd aanplantingen die tot tegen de woning komen.
Toch aan de slag met een bestrijdingsmiddel? Volg dan deze tips:
- Vraag bij aankoop raad aan een deskundige in de winkel.
- Lees goed het etiket. Gebruik enkel de aanbevolen dosis en niet meer. Check of het product eventueel verdund moet worden.
- Draag tijdens het aanbrengen geschikte kledij: gesloten schoenen, lange broek en handschoenen voor chemische producten.
- Let op de weersomstandigheden: niet te warm, niet te droog, niet te veel wind en geen kans op regen. Regen doet het product sneller wegvloeien naar andere zones. Zo worden ook zij aangetast.
- Respecteer de wachttijd alvorens je de behandelde zone betreedt.
- Gebruik bij voorkeur een lokaas in een doos of buis die niet toegankelijk is voor huisdieren en kinderen.
- Gebruik je pesticiden in een hol van knaagdieren, leg dan een zwaar element vb. een steen bovenop de ingang. Zo kunnen katten en honden dit vergif niet opgraven.
- Bewaar de overschot van het product in de oorspronkelijke verpakking. Zo weet je steeds wat erin zit. Bewaar ze in een goed afgesloten doos en op een hoogte waar kinderen en dieren niet aankunnen of achter slot. Wil je de overschot weggooien, giet deze dan nooit in de riool, de natuur of de vuilnisbak. Je kan deze producten afgeven op het recyclagepark.
Een duidelijke brochure met praktische tips voor een mens- en milieuvriendelijke aanpak vind je op de website van de FOD Volksgezondheid.
Ben je toch in contact gekomen met een bestrijdingsmiddel? Neem dan contact op met het Antigifcentrum via 070 245 245 of contacteer de dierenarts voor je huisdier.
Hou je hond in het oog
Wat katten die vrij rondlopen eten kan je niet checken. Waar je hond op knabbelt tijdens een wandeling kan je wel in het oog houden. Probeer te voorkomen dat hij eet van onbekende ‘snoepjes’ of dode ratten of muizen.
Denk je toch een situatie op te merken waar met opzet dieren vergiftigd worden, dan kan je dit steeds melden bij politiezone HEKLA en gaan zij dit na.