Richtlijnen voor het serveren van drank en eten tijdens je activiteit

Hoe organiseer je COVID-Proof drank- en eetgelegenheid op je activiteit?

Organiseer je drank- of eetvoorziening let dan op volgende zaken:

           >> Ontsmet tafels/stoelen tussen 2 gebruikers

  • Duid de zitplaatsen zoveel mogelijk zelf aan. Plaats vb. een bordje 'wacht met plaatsnemen'.
  • Er is geen bediening aan de bar toegestaan
  • Bij voorkeur wordt gewerkt met contactloos betalen, aan tafel
  • Het dragen van een mondmasker door het zaalpersoneel is verplicht
  • Het dragen van een mondmasker door het keukenpersoneel is verplicht
  • Sluitingsuur is 1u 's nachts
  • Varia:
    • Muziekbands mogen spelen. Er mag niet gedanst worden
    • Er geldt max 80 dB voor de geluidsversterking
    • Het gebruik van gemeenschappelijke spellen die aanwezig zijn in de bar of drinkgelegenheid (biljart, darts …) is enkel toegelaten indien de afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd. Na elk gebruik worden de spellen ontsmet.
 

Richtlijnen voor je BARMEDEWERKERS & VRIJWILLIGERS:

In contact met het publiek:
  • De vrijwilliger die bedient, wast en ontsmet voortdurend de handen en draagt een mondmasker. 
  • In alle ruimten dienen voldoende reinigings- en ontsmettingsproducten beschikbaar te zijn. De vrijwilligers worden gevraagd hun handen minstens om het half uur te wassen.
  • Afwassen:
    • Machinaal afwassen heeft de voorkeur.
    • Als je met de hand afwast, is het aangeraden om: heet water en detergent te gebruiken.
    • Indien het niet mogelijk is om met heet water af te wassen, moet je extra aandacht besteden aan volgende punten:
      • het gebruikte afwaswater moet altijd schoon worden gehouden
      • gebruik steeds voldoende detergent (volgens de aanbevelingen van de producent)
      • laat de glazen voldoende lang weken in het water met detergent
      • spoel na met drinkbaar water
      • gebruik een afwasbak voor het afwassen en een andere afwasbak voor het naspoelen.
    • Laat de glazen goed uitlekken en  voor ze opnieuw gebruikt worden. Droog bij voorkeur niet af met een handdoek. Was je handen voor je de gewassen glazen aanraakt.
  • Tafels en stoelen moeten na het vertrek van de bezoekers ontsmet worden, alvorens nieuwe bezoekers mogen plaatsnemen. Alles wat op tafel kwam, moet na het vertrek van de bezoekers in de afvalcontainer of moet gereinigd en ontsmet worden.
  • Het afruimen van de tafels gebeurt bij voorkeur door een vaste vrijwilliger die enkel deze taak op zich neemt.
Vrijwilligers onderling:
  • Iedereen vermijdt zo veel mogelijk om met ‘gereedschap’ (flessenopeners, keukenhanddoeken …) te werken dat ook door collega’s wordt gebruikt. Indien dit niet mogelijk is wordt dit gereedschap regelmatig gereinigd en ontsmet.
  • Handdoeken, afwasmateriaal … dienen veelvuldig gewisseld te worden.
  • Doe al het mogelijke om de fysieke afstand van 1,5 meter zo goed mogelijk na te streven. Blijkt dit onmogelijk voor contacten tussen vrijwilligers, voorzie dan extra beschermingsmaatregelen zoals bv mondmaskers.

 

foto: richtlijnen eten en drinken serveren