Voordracht leden bijzonder comité voor de sociale dienst

Opgemaakt op 14/12/2018

Aantal leden in bijzonder comité

De OCMW-raadsleden kiezen de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst door ontvankelijke voordrachtakten in te dienen.
Het aantal leden van een bijzonder comité voor de sociale dienst (zonder de voorzitter!) hangt af van hoe groot de OCMW-raad is. Voor Aartselaar bestaat het bijzonder comité voor de sociale dienst (zonder de voorzitter!) uit zes leden (voor een OCMW-raad met 23 leden of minder).
De voorgedragen comitéleden kunnen OCMW-raadslid zijn, maar dat hoeft niet. Kandidaat-leden van buiten de OCMW-raad moeten wel voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden:

  • Belg of onderdaan van de Europese Unie zijn
  • de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt (op het moment van de eedaflegging!)
  • in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn
  • niet uitgesloten of geschorst zijn als kiezer (de zogenaamde politieke rechten)

Het aantal leden van het bijzonder comité waarover elke lijst beschikt, wordt bepaald in verhouding tot het aantal zetels dat elke lijst heeft binnen de OCMW-raad.

Lijstverbinding


De verkozenen van de lijsten kunnen tot 60 dagen na de dag van de gemeenteraadsverkiezingen (13 december 2018) verklaren dat zij zich met elkaar verbinden tot een groep van lijsten. Deze verklaring wordt ondertekend door minstens een meerderheid van de verkozenen van iedere lijst die zich wenst te verbinden en wordt bezorgd aan de algemeen directeur. Er werd een verklaring van lijstenverbinding ingediend door N-VA en Groen.

De berekening van het aantal zetels per lijst of groep van lijsten gebeurt door het aantal zetels van het bijzonder comité (zonder de voorzitter) te delen door het aantal leden van de OCMW-raad en daarna te vermenigvuldigen met het aantal zetels dat elke lijst of groep van lijsten binnen de OCMW-raad heeft.

Bij het resultaat van deze bewerking is het aantal eenheden (cijfer voor de komma) gelijk aan het aantal rechtstreeks verworven zetels.

De niet-rechtstreeks verworven zetels worden daarna over de lijsten (of groepen van lijsten) toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen (cijfers na de komma) van het resultaat van de bewerking. Bij gelijke decimalen telt het hoogste stemcijfer van de lijst of de groep van lijsten. Dit leidde tot de volgende verdeling:

  • NV-A en Groen: 4 zetels
  • Open Vld: 1 zetel
  • CD&V – NAP: 1 zetel

De voordrachtakte

Nadat de algemeen directeur bekendgemaakt heeft hoeveel leden elke lijst of groep van lijsten heeft in het comité, kunnen de verkozenen van de lijst of groep van lijsten effectief kandidaten voordragen. Dat gebeurt door een voordrachtakte schriftelijk in te dienen bij de algemeen directeur. Men kan een voordrachtakte indienen tot ten laatste acht dagen voor de installatievergadering van de gemeenteraad. Elke lijst of groep van lijsten mag nooit meer kandidaat-leden voordragen dan het aantal dat hen toegewezen werd. Voor de goede werking (kerstverlof) wordt de voordrachtakte vóór vrijdag 21 december 2018 om 12 uur ingediend.
De voordrachtakte moet voldoen aan een aantal voorwaarden.

Ze:
1. vermeldt de naam, de voornamen, de geboortedatum, het beroep, het rijksregisternummer en de hoofdverblijfplaats van de kandidaat-leden en eventuele kandidaat-opvolgers
2. vermeldt de naam, de voornaam en het rijksregisternummer van de verkozenen op de lijsten die de voordracht doen;
3. is voor akkoord ondertekend door de kandidaat-leden en eventuele kandidaat-opvolgers;
4. is ondertekend door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst of groep van lijsten. Als een lijst of groep van lijsten maar twee verkozenen telt, volstaat de handtekening van een van hen;
5. bevat kandidaat-leden van verschillend geslacht, tenzij de lijst of groep van lijsten als resultaat van de berekening maar één kandidaat-lid kan voordragen.

De akte kan (maar dat moet niet) per kandidaat-lid een of meer kandidaat-opvolgers bevatten. Zijn er meerdere kandidaat-opvolgers voor een kandidaat-lid, dan moet er een duidelijke volgorde zijn. Dezelfde persoon kan opvolger zijn van twee of meer kandidaat-leden die op dezelfde akte zijn voorgedragen. Dezelfde persoon kan kandidaat-lid en kandidaat-opvolger zijn.

Ten slotte is het ook mogelijk om op de akte de einddatum van het mandaat van een kandidaat-lid of van een kandidaat-opvolger te vermelden. Het lid van het bijzonder comité zal in dat geval bij het bereiken van de einddatum van rechtswege ontslagnemend zijn en worden opgevolgd door de persoon die in de voordrachtakte als volgende opvolger is vermeld. Als het mandaat eindigt voor de einddatum, dan neemt de opvolger vervroegd het mandaat op.
Het bijzonder comité moet bestaan uit leden van elk geslacht.

Op het ondertekenen van meer dan één voordrachtsakte voor dezelfde functie zijn dezelfde sancties van toepassing als bij de andere akten van voordracht.

Zie artikel 87 - 94 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het model van akte van voordracht voor de kandidaat-leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst is te vinden op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/werking-bestuur/akten-van-voordracht-2019-2024

Contactinformatie