Gemeentebestuur neemt vijf steunmaatregelen voor verenigingen en lokale economie

Opgemaakt op 25/03/2020
uitreikende hand

1. 150.000 euro voor bonnen van 10 euro

Het college wil aan de gemeenteraad voorleggen om elke inwoner binnenkort een op naam gemaakte bon van 10 euro te schenken. Die bon kan gebruikt worden in Aartselaarse winkels en horecazaken die door de coronamaatregelen de deuren moeten sluiten.
De bon komt er ook voor elke inwoner, groot en klein. Een gezin van vijf, zal dus vijf bonnen ter waarde van 10 euro ontvangen.

2. Gemeentelijke belastingen worden pas geïnd vanaf 1 oktober 2020

Aartselaar is een belastingvriendelijke gemeente. Het aantal belastingen waarvoor bedrijven moeten betalen, is zeer beperkt.
Het gaat dan om een belasting op reclameborden groter dan 8m², een belasting op reclamedrukwerk en een belasting op drijfkracht.
Normaal gezien zou de financiële dienst nu met de inning starten. Dit wordt nu uitgesteld tot 1 oktober 2020. Zo hebben alle bedrijven wat extra financiële zuurstof.

3. Openbare werken worden herschikt

Normaal ging voor de zomer nog drie maand hard worden gewerkt aan de talud van het Solhof. Hiervoor moest ook de B. van Ertbornstraat een tijd lang worden onderbroken.
Daaropvolgend zou in augustus het rioleringsproject van de Kontichsesteenweg starten.
Maar de openbare werken vallen stil door de coronamaatregelen. De planning van alle werken wordt dus opnieuw bekeken. Volgende beslissingen zijn al gemaakt:

  • De werken aan de talud van het Solhof zullen pas in het najaar starten.
  • Het rioleringproject in de Kontichsesteenweg wordt uitgesteld naar de zomer van 2021. Zo kunnen bedrijven daar na de maatregelen terug opstarten zonder onmiddellijk geconfronteerd te worden met rioleringswerken.

De andere geplande openbare werken worden nog bekeken.

4. Gemeentelijk overzicht met webshops en horeca met levering/afhaal

Verschillende winkels zijn nu creatief overgeschakeld naar een webshop. Sommige restaurants, traiteurs en koks werken dan weer met afhaal of levering.
Binnenkort vindt u hier een link naar het overzicht voor Aartselaar. Onze dienst lokale economie is momenteel bezig met de oplijsting.
Staat uw zaak er niet tussen? Geef dan zeker een seintje via economie@aartselaar.be
ATA, de Aartselaarse Handelsvereniging, maakte voor haar leden alvast een overzicht op www.ata-aartselaar.com

5. Verenigingen krijgen geen factuur voor niet-gebruikte accommodatie

Verenigingen die gemeentelijke zalen hadden gehuurd en die nu niet kunnen gebruiken, zullen daar vanzelfsprekend geen factuur voor krijgen. Wie vooraf al had betaald, krijgt het geld teruggestort.