Dappere dialogen

Vormingen voor ouders en professionals in de zorg rond dappere dialogen om moeilijke thema’s aan te kaarten

Vlotter en de Huizen van het Kind Hemiksem-Niel-Schelle, Boom, Rumst en Aartselaar organiseren samen ‘Dappere Dialogen’: 8 boeiende workshops en informatiesessies voor (pleeg)ouders, opvoeders en professionals in oktober. Het aanbod is gratis. Het aanbod is gratis en staat open voor inwoners van Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en voor professionals die actief zijn in deze regio.

De Huizen van het Kind willen handvatten aanreiken om een dialoog aan te gaan over moeilijkere thema’s en met deze reeks ook bijdragen aan preventie van escalatie van stress of conflicten in de omgeving van een kind.

Hieronder vind je een overzicht van alle vormingen in het najaar van 2024. Je kan alles nalezen en inschrijven via deze link.

Jij verstaat me niet!

333Reflex: brug tussen samenleving, rechtspraak, jeugdzorg en relationele ethiek
Inhoud Lieve Willems weet met 33 woorden universele taal te geven aan de meest complexe situaties. Of het nu om gezinsrelaties of om professioneel samenwerken gaat, het gevoel dat je niet wordt begrepen, dat over jou heen wordt gepraat of dat er niet naar jou wordt geluisterd, leidt tot spanningen en conflicten. De 333Reflex maakt mogelijk dat verschillende generaties en verschillende werk- en leefwerelden elkaar wél verstaan en in verbinding kunnen gaan.
Op een amusante en onderhoudende manier leert Lieve in 3 sessies aan de slag te gaan met 33 woorden die mensen verbinden. Zij boogt daarbij op indrukwekkende praktijkervaring en wetenschappelijke en theoretische inzichten.
Doelgroep professionals die met ouders en/of kinderen werken: familiaal bemiddelaars, justitieassistenten, jeugdadvocaten, gezinsondersteuners, zorgcoördinatoren, …
Spreker Lieve Willems van Gezelschapswerk, contextueel therapeut en trialoog expert.
Data 
o   dinsdag 1 oktober: impact van de gewijzigde samenleving op relaties en samenwerken
o   maandag 7 oktober: pluriforme systemische relatiespelregels en woordenschat
o   dinsdag 15 oktober: relationeel en systemisch samenwerken en samenleven
Uur telkens van 9 tot 12 uur
Plaats Muydenhof, Zandstraat 1 in 2627 Schelle  
Deelnemers min. 6, max. 25.
EXTRA Dit is een uitzonderlijk drie-delige Dappere Dialoog. Deelnemers engageren zich om de drie sessies te volgen en ontvangen de kaartenset.

Veilig Huis Antwerpen

Inhoud Bij wie kan je als professional terecht als je met een vermoeden of casus van intrafamiliaal geweld zit waar je ondersteuning bij nodig hebt? De werking van Veilig Huis Antwerpen is overzichtelijk georganiseerd in vier sporen. Elk spoor beantwoordt aan de ondersteuningsbehoefte van de professional: advies, intervisie, casusoverleg. Davy Simons zoomt in op het aanbod ter ondersteuning van hulpverleners en andere professionals die in aanraking komen met IFG.
Doelgroep maatschappelijk assistenten van GBO-kernactoren, zorgcoördinatoren, woonbegeleiders, politie, huisartsen en spoedartsen …
Spreker Davy Simons, strategisch coördinator Veilig Huis Antwerpen/programmaleider intrafamiliaal geweld
Datum donderdag 3 oktober  
Uur 14 – 17 uur
Plaats Chalet De hamer, della Faillelaan 21 in 2630 Aartselaar
Deelnemers min. 6, max. 25.

Van verschillend naar verbindend ouderschap

Inhoud Kinderen opvoeden is een uitdaging. Misschien is het wel de eerste keer dat je zo verschillend tegenover je partner komt te staan? De enige handvaten die we hebben meegekregen rond ouderschap zijn onze eigen (on)bewuste ervaringen in onze kindertijd met rolmodellen. We zijn allemaal in een uniek nest geboren en hebben verschillende strategieën geërfd om om te gaan met uitdagende situaties in het leven. Tijdens deze Dappere Dialoog kijken we naar hoe conflict kan ontstaan rond de opvoeding van kinderen. Je ontdekt hoe je voorbij de strijd van gelijk of ongelijk kan kiezen voor verbinding.
Doelgroep ouders, opvoeders, …
Spreker Annelies Peeters van VormingsCentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK)
Datum donderdag 10 oktober
Uur 19 tot 21.30 uur
Plaats Sociaal Huis, Kapellestraat 136 in 2630 Aartselaar
Deelnemers min. 6, max. 25

Geweld in het gezin bespreekbaar maken met jonge kinderen

Inhoud Babo is een methodiek om met jonge kinderen (3-8 jaar) in gesprek te gaan rond het gezin, kinderen weerbaarder te maken en geweld in het gezin bespreekbaar te maken. Babo geeft hulpverleners de mogelijkheid om ook de allerkleinsten aan het woord te laten, individueel, in groep of samen met het gezin.
Doelgroep hulpverleners, gezinsondersteuners, zorgcoördinatoren en andere geïnteresseerden
Spreker Anneleen Roelandts, orthopedagoge, UCLL
Datum donderdag 17 oktober
Uur 10 tot 17 uur
Plaats: Ecohuis 't Kleibrood, 's Herenbaan 129 in 2850 Boom
Deelnemers min. 6, max. 20

Omdenken in opvoeden: maak van lastig gedrag een nieuwe mogelijkheid

Inhoud Kinderen maken ruzie, willen vooral spelen waar dat nu net niet mag, andere ouders doen lastig, ... De dingen lopen vaak niet zoals je zou willen. Tijdens deze vorming proberen we in problemen en lastig gedrag nieuwe mogelijkheden te zien. Dit doen we door problemen om te denken. We onderzoeken feiten en verwachtingen in die situaties. Is het probleem wel écht een probleem? Moet dit probleem opgelost worden of creëert dit net nieuwe mogelijkheden. Hoe kunnen we anders kijken naar situaties en problemen? Zo ontstaan andere en nieuwe betekenissen, inzichten en ideeën voor acties.
Doelgroep ouders, opvoeders, …
Spreker Katherine d’Hoore van VormingsCentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK)
Datum vrijdag 18 oktober  
Uur 19 – 21.30 uur
Plaats Huis van het Kind, Depot De Luxe, Nijverheidsstraat in 2620 Hemiksem
Deelnemers min. 6, max. 25

“Verontrusting in de thuiscontext, help?! 

Inhoud Als zorgverstrekker of kindbegeleider word je wel eens geconfronteerd met een niet-pluis-gevoel bij een kind of zijn ouders.  De signalen zijn niet altijd eenduidig en we weten niet goed hoe we ze moeten interpreteren.  In deze vormingsavond gaan we dieper in op detectie en aanpak van dergelijke verontrusting in gezinnen. We staan ook stil bij de korte en lange termijngevolgen van geweld op de (neurologische) ontwikkeling van kinderen. De Kindreflex is een stappenplan dat hulp- en zorg verleners stimuleert om met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over het thema ouderschap. Zo krijgen ouders de kans om in alle vrijheid over de kinderen en hun bezorgdheden te praten. Waar nodig ondersteunen hulp- en zorgverleners de ouders in hun rol. De Kindreflex helpt om verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen zodat uithuisplaatsingen beter kunnen worden voorkomen.  
Doelgroep onthaalouders, hulpverleners, gezinsondersteuners, zorgcoördinatoren
Spreker  Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen
Datum precieze datum nog te bepalen op moment van afsluit redactie
Uur van 19 tot 21.30 uur
Plaats: Huis van het Kind, Depot De Luxe, Nijverheidsstraat in 2620 Hemiksem
Deelnemers min. 15, max. 25

Positief opvoeden

Inhoud Hoe kan ik mijn kind positief aanmoedigen? Hoe pak ik ongewenst gedrag op een positieve manier aan? Hoe creëer ik een stabiele, ondersteunende en warme relatie met mijn kind in een context waar ook voldoende oog is voor structuur en het aanleren van regels? Tijdens deze infoavond gaat Katherine d’Hoore van VCOK in op deze vragen en hoe je dit thuis praktisch kan toepassen. We denken na over hoe we onze band met kinderen kunnen versterken en hoe we positief gedrag kunnen aanleren en versterken.
Doelgroep ouders, opvoeders, …
Spreker Katherine d’Hoore van VormingsCentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK)
Datum maandag 21 oktober
Uur 19 tot 21.30 uur
Plaats Buitenschoolse KinderOpvang (BKO), Ridder Berthoutlaan 5 in 2845 Niel
Deelnemers min. 6, max. 25

Waarom 1’tje te veel is

Theorie en praktijk bij alcoholmisbruik en (psychische) kwetsbaarheid. Kennis en handvatten vanuit behandeling en ervaringsdeskundigheid.
Inhoud Na een korte theoretische verduidelijking over verslaving in combinatie met psychische kwetsbaarheid, volgt een interactieve rondetafelgesprek. Daar komen ervaringen, opmerkingen en vragen aan bod. Ook de vraag ‘Hoe voorkom je dat een persoon met een dubbeldiagnose tussen wal en schip van hulpverlening valt?’ krijgt zeker een plek. Duidelijk wordt dat alcohol- en drugmisbruik en intrafamiliaal geweld problematieken zijn die geen zwart-wit denken toelaten.
Doelgroep zorg- en hulpverleners in de eerstelijn, (zorg)coördinatoren, teamverantwoordelijken, mantelzorgers …
Spreker Jimmy Peeters en collega Bert Engelen van Mobiele teams Emergo
Datum dinsdag 29 oktober
Uur 9:30 – 12:30 uur
Plaats Gemeentehuis Rumst, Koningin Astridplein 12 in 2840 Rumst
Deelnemers min. 6, max. 25