De koekoek roept u op! Deel je herinneringen over de koekoekspeeltuin in Lindenbos

Opgemaakt op 18/01/2023
de koekoek oproep

Wie jong was in de jaren ‘60 en ‘70 herinnert het zich misschien nog goed: de koekoekspeeltuin in Lindenbos. Een plek waar jong en oud zich vanaf 1 mei een hele zomer lang kon uitleven op de speeltuigen van de “Grootste en schoonste speeltuin van gans het land”.

Ideaal gelegen langs de autobaan Antwerpen-Brussel trok de koekoekspeeltuin tijdens zijn hoogdagen ruim 200000 mensen uit heel Vlaanderen en zelfs Nederland aan per jaar. O.a. de reuzeglijbaan, de van expo 58 gerecycleerde raket “Spoetnik” en de zwem -en roeivijver met zwaantjes staan in het geheugen van bijna elke 55 plusser gegrift en maakten van de schoolreis of familie uitstap een onvergetelijke dag. 

Na de stopzetting en afbraak in de jaren ’70 verdween de speeltuin langzaamaan uit het collectief geheugen met als gevolg dat de jongere generaties in Aartselaar en omstreken vandaag geen idee hebben van het bestaan van de speeltuin. Om dit waardevolle stukje Aartselaarse geschiedenis niet verloren te laten gaan, wil de gemeente via haar erfgoedwerking de herinnering aan de koekoekspeeltuin levend houden. De cultuurdienst roept daarom de jeugd van de jaren ’60 en ’70 en hun ouders op om hun herinneringen met haar te delen en vast te leggen voor de toekomst.

Heb je mooie jeugdherinneringen aan de koekoekspeeltuin? Of kwam je er als jonge ouder genieten van een drankje in een strandstoel, terwijl je kinderen vrijuit konden spelen? Werkte je als buschauffeur en zette je er in je carrière de ene na de andere bus vol schoolkinderen af? Of was je actief in de parochie? Van kattenkwaad in de speeltuin tot nostalgie naar die eerste kus (of meer) in de raket,… alle verhalen zijn welkom, ook anoniem.

Naast mondelinge getuigenissen is de cultuurdienst ook op zoek naar foto’s en film voor de regionale beelddatabank van Erfgoedcel Zuidrand en memorabilia zoals vlaggetjes, inkomticketjes, menukaarten, enz. Deze objecten worden met zorg behandeld en na digitalisatie teruggegeven of kunnen, indien gewenst door de eigenaar, veilig bewaard worden aan het archief van Heemkundige Kring Aartselaar.

Wil je meewerken of meer info? Contacteer de erfgoedmedewerker van cultuurdienst, lies.lemmens@aartselaar.be of maak een afspraak aan de balie van de cultuurdienst en bibliotheek.

Contactinformatie

Contactpersonen