Uitnodiging: Lancering virtuele toer doorheen de Gevaert-fabriek in Mortsel

Opgemaakt op 24/09/2019

Uitnodiging: Lancering virtuele toer doorheen de Gevaert-fabriek in Mortsel

Hoorde jij soms verhalen van je (groot)vader over De Gevaert? En ben je benieuwd naar de tijd van toen? Binnenkort ontdek je de site zoals ze was met de virtuele toer doorheen de Gevaert-fabriek. Op donderdag 10 oktober gaat de toer in première te Mortsel.

Het Gevaert-project werd opgestart in 2016, als gevolg van de zoektocht naar het gemeenschappelijk verleden van de Zuidrand. De impact van Agfa-Gevaert op de streek was enorm. Iedereen kent wel iemand die bij het bedrijf werkte.

Door de overdracht van het historische archief van Agfa-Gevaert aan het Fotomuseum Antwerpen, kon de Streekvereniging Zuidrand een samenwerking opzetten om dit stukje Zuidrand-geschiedenis vorm te geven. De verhuis van deze collectie werden aangegrepen om de objecten, archieven, foto’s, affiches, films, camera’s… een stem te geven.

Samen met tientallen vrijwilligers ging de Streekvereniging Zuidrand op zoek naar verhalen over werken bij Gevaert. Er werden verhalendagen georganiseerd en interviews afgenomen.

In 2018, naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Lieven Gevaert, pakte de Streekvereniging Zuidrand uit met de publicatie Ik werk(te) bij Gevaert. Hierin werden verhalen, interviews, tekeningen, foto’s… opgenomen over het werk in de fabriek, verteld door de vroegere werknemers.

Met een digitaal bezoek aan de oude Gevaert-fabriek komen deze verhalen nog dichterbij. In samenwerking met de Kleine Expeditie en met de hulp van heel wat vrijwilligers werden de verhalen over Gevaert in beeld gebracht. Een gedigitaliseerde maquette van de fabriek linkt de verhalen over Gevaert aan de locatie waar ze zich afspeelden.

Ontdek de virtuele toer als eerste op donderdag 10 oktober 2019 tijdens de première. Je bent welkom in het auditorium van Agfa-Gevaert in de Septestraat 27 in Mortsel. De presentatie start om 17.00 uur. Nadien is er gelegenheid om bij een drankje de toer zelf eens uit te proberen. Als je met de wagen komt, dan kan je jouw wagen parkeren op de parkeerterreinen van Agfa-Gevaert ter hoogte van de Deurnestraat 190 (zie borden ‘Zuidrand’ ter plaatse). Een shuttle-dienst brengt je vanaf 16.30 uur naar de hoofdingang van het bedrijf in de Septestraat.

Geïnteresseerd? Laat even weten dat je komt via info@dezuidrand.be, 0483 56 02 01 of 0483 56 01 68. Graag voor woensdag 2 oktober inschrijven.