Huisvuil ophalen

Huisvuil (restafval, PMD, GFT+, papier en karton) wordt huis-aan-huis opgehaald. De ophaalmomenten vind je op de ophaalkalender. Je vindt daarop ook wat in welke zak hoort. De kalender voor 2021 vindt u hier.

PMD

Vanaf 1 maart 2021 mag er heel wat meer in de PMD-zak. Igean maakte hierover een aparte Afvalkrant, waarin alle nieuwe PMD-sorteerregels zijn opgenomen. Lees hier de afvalkrant na.

Diftar

Vanaf 1 april 2021 wordt het restafval en GFT opgehaald volgens het Diftarsysteem. Dit houdt in dat de afvalzakken voor restafval en GFT vervangen worden door afvalcontainers met chip. Diftar staat voor geDIFferentieerd TARief. Afval inzamelen en verwerken is een dure activiteit. Met Diftar betaal je voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt voor ophaling.

Heb je nog volledige rollen restafvalzakken (volledig en gelabeld) over? Deze kunnen tot 30 juni 2021 binnengebracht worden aan het onthaal van het gemeentehuis. Je krijgt de waarde ervan gestort op jouw Diftar-saldo. De composteerbare gft-zakken of enkele zakken worden niet teruggenomen.

 Veel gestelde vragen en antwoorden

 • Een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ) vind je hier.


 • Mijn huisvuil werd niet opgehaald. Wat nu?

  In onze gemeente staat IGEAN in voor het ledigen van de restafval- en GFT-bakken en het ophalen van de PMD-zakken en het papier & karton. Je liet ons weten dat de ophaler jouw huisvuil niet meenam:

  Kijk eerst na of je het afval aanbood op de juiste ophaaldag.
  Dit doe je op de ophaalkalender of in de RecyclaApp.

  Stond je restafval- of GFT-container tijdig buiten en is jouw afval correct gesorteerd?
  Neem dan contact op met de gratis infolijn 0800 1 46 46, vul het online formulier in of meld dit probleem via igean@sulo.com.

  Stond je PMD-zak of papier & karton tijdig buiten?
  Neem dan contact op met de milieulijn via IGEAN via 03 350 08 14, vul het online formulier in of inzameling@igean.be.

  De ophaler zal nagaan of een na-ophaling mogelijk is. Hierbij wordt rekening gehouden met de dienstverlening, maar ook met de planning, mobiliteit, ecologie en kostenefficiëntie. Wanneer je een melding doet via de bovenvermelde kanalen, ontvang je van hen ook feedback.

 • Ik heb te veel afval voor mijn diftar-container. Wat nu?
  Had je een feestje? IGEAN haalt ook extra huisvuilzakken op zodat je het afval dat niet meer in je huisvuilcontainer past, toch kan aanbieden. Als je afval niet in je DIFTAR- container kan, zijn er twee mogelijkheden:
  - je bergt het afval tijdelijk op en je geeft het de volgende keer mee
  - je maakt uitzonderlijk gebruik van extra zakken
  Deze extra huisvuilzakken moeten minstens 2 werkdagen voor de ophaling aangevraagd worden op het gratis nummer 0800 1 46 46. Ze moeten naast de volledig gevulde huisvuilcontainer voor ophaling worden aangeboden. 
  Dit moet geen zak van de gemeente zijn maar moet wel vlot in de container passen. Ook dit huisvuil wordt namelijk gewogen. Na lediging van de ‘normale’ container wordt deze zak in je container geplaatst en wordt deze opnieuw gewogen. Je betaalt voor deze ophaling maar 1x de ledigingskost, maar je betaalt wel de verwerkingskost voor de totale hoeveelheid afval. 
  Extra zakken die niet in combinatie met een volle huisvuilcontainer worden aangeboden, zullen niet worden opgehaald. Je mag van deze uitzondering per adres maximaal 3 keer per jaar gebruik maken. Er mogen maximum 4 extra zakken aangeboden worden in combinatie met een volle huisvuilcontainer.

 • Je kan op de container van 40 liter wieltjes laten plaatsen door IGEAN. Deze zijn standaard niet voorzien en hebben een kostprijs van 20 euro per container. Voor plaatsing neem je contact op met de gratis infolijn 0800 1 46 46 of igean@sulo.com.

Voorwaarden

 • Voor PMD gebruik je de officiële zakken van Igean.
 • Voor restafval en GFT gebruik je de afvalcontainers van Igean volgens het Diftarsysteem
 • Je biedt het huisvuil aan voor 7 uur op de dag van de ophaling (zie Uniform Gemeentelijk Politiereglement).

Opgelet: Wanneer het erg warm wordt in de zomermaanden, rijden de afvalophalers vroeger uit. Zo moeten zij niet tijdens het heetst van de dag op pad. Zet je afval daarom de avond voordien al buiten en draag bij aan een vlotte ophaalronde. Bovendien ben je er dan zeker van dat je container of PMD tijdig buiten staat tegen dat de vuilkar langs jouw straat passeert.

Procedure

De vuilzakken voor PMD kunnen aangekocht worden bij:

 • Carrefour, Kapellestraat 94
 • Delhaize, Lindelei 29
 • Delhaize, 's Herenbaan (Reet)

 

Bedrag

Regelgeving

Contactinformatie